Petromax grilovací nádobí

Je to tady – konečně přišel čas, kdy poprvé vyzkoušíte své nové grilovací nádobí! Než ale na pánev hodíte první steak, zadržte! Ačkoli je většina železného a litinového nádobí opatřena ochrannou vrstvou přímo od výrobce, u některých je třeba provést proces zvaný „seasoning“ neboli vypálení, díky kterému povrch nádobí získá ochrannou patinu.

Co je seasoning?

Seasoning je finální povrchová úprava litinového nádobí. Jednoduše řečeno jde o nepřilnavý povrch, který tvoří zapečená vrstva jedlého oleje. Vrstva seasoningu se obnovuje s každým dalším vařením a čím častěji budete své litinové nádobí používat, tím kvalitnější ochrannou vrstvu na něm vytvoříte.

Jak poznám, zda má mé litinové nádobí seasoning úpravu?

Nutnost provádět proces vypálení před prvním použitím se liší nejen na úrovni výrobce, ale často i produkt od produktu. Většina výrobců dodává litinové nádobí již vypálené. Nicméně když vypálení provedete sami i před prvním použitím litiny, nic tím nezkazíte. Vždy se ujistěte v produktovém manuálu, zda je seasoning nutný.

Jak provést seasoning litinového nádobí?

Z litiny se při vypalování seasoningové vrstvy kouří, proto je lepší provádět vypalování venku na otevřeném ohni.

  1. Nejprve nádobí omyjte horkou vodou s malým množstvím mycího prostředku. Nechte ho pár minut odmočit a poté důkladně osušte.
  2. Umístěte nádobí na zdroj tepla (hořák, uhlíky) a nalijte do něj jedlý olej (NE olivový) nebo máslo a pokryjte jím celé dno. Olej nezahřívejte příliš rychle, stačí střední plamen. Po rozehřátí přidejte do oleje 1–2 čajové lžičky soli. 
  3. Zvyšte žár na maximum a čas od času jemně promíchejte olej dřevěnou špachtlí. Za nějakou dobu dno nádobí zčerná a vytvoří charakteristickou patinu.
  4. Olej slijte a nechte nádobí pomalu vychladnout. Následně ho lehce opláchněte v teplé vodě a odstraňte opatrně případné drobné nečistoty. 
  5. Nádobí pořádně vysušte a ošetřete povrch olejem, rostlinným tukem nebo speciální ošetřující pastou Petromax
  6. A je to. Vaše litinové nádobí je připravené k použití. Pro dosažení maximálního efektu a zabránění vzniku koroze použijte ochrannou pastu po každém použití.

Proč nepoužívat olivový olej?
Oproti slunečnicovému nebo řepkovému oleji nemá tak vysoký kouřový bod. To znamená, že kouří už při nižších teplotách a proto není pro vypalování litiny vhodný.

Jak vypálit litinu doma v troubě?

  1. Drátěným kartáčem odstraňte případnou rez.
  2. Opláchněte nádobí horkou vodou s malým množstvím mycího prostředku. Dobře ho osušte.
  3. Natřete celý povrch nádobí speciální ošetřující pastou Petromax, nebo neutrálním rostlinným olejem.
  4. Nádobí vložte do trouby rozpálené na 180 °C a nechte 1–2 vypalovat. Poté troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte litinu pomalu vychladnout. Pozor! Litina při vypalování olejové vrstvy může kouřit! Proto bývá lepší provádět seasoning venku na otevřeném ohni nebo na grilu.
  5. Vychladlé litinové nádobí znovu důkladně ošetřete olejem, rostlinným tukem nebo speciální ošetřující pastou Petromax.

Jak vypálit litinové ohniště?

Máte litinovou pánev nad oheň na nožičkách, tzv. griddle“? Tam je postup vypálení ještě malinko rafinovanější:
  1. Na dno pánve nalijte dostatečné množství oleje, abyste pokryli co největší možnou plochu.
  2. Umístěte pánev nad oheň a jakmile se olej zahřeje, přidejte větší množství soli.
  3. Směs soli a oleje průběžně míchejte a snažte se jí pokrýt celou vařící plochu pánve. Nevynechte ani centimetr.
  4. Přidejte nakrájené plátky brambor (loupané či neloupané) a opékejte je z obou stran do hněda. Počkejte, až pánev zčerná a vytvoří si charakteristickou patinu.
  5. Olej slijte a nechte pánev vychladnout. Poté ji omyjte horkou vodou a odstraňte případné drobné nečistoty. Proces zakončete použitím ošetřující pasty Petromax, která bude litinu chránit před vznikem koroze.
  6. Máte hotovo!

Tip!
Litina má prakticky neomezenou životnost. Aby vám vydržela co nejdéle, přečtěte si naše tipy, jak se starat o litinové grilovací nádobí.