Venkovní topidla. Jaký je mezi nimi rozdíl a které sedne vám?

Sedět na terase zabalený v dece nikoho nebaví. Přitom je škoda omezit posezení venku jen na letní měsíce. Prodlužte si sezónu díky venkovnímu topidlu, zbavte se prostydlých nohou a užívejte si grilovačku až do zimy! 

Obsah článku

Jaké jsou druhy venkovních topidel

Podle čeho vybírat venkovní topidlo

Plynová topidla: výhody a nevýhody

Elektrická topidla: výhody a nevýhody

Infrazářiče: výhody a nevýhody

Ohniště: výhody a nevýhody

Jaké jsou druhy venkovních topidel?

Existují čtyři základní typy venkovních topidel: plynová topidla, elektrická topidla, infrazářiče a venkovní ohniště.

Plynová topidla

Nejspíš jste se s nimi už setkali na zahrádce nějaké restaurace mají většinou nerezovou konstrukci připomínající lampu, která ve své spodní části ukrývá propan-butanovou bombu a svým kloboukem vás hřeje do zad. Kromě velmi rozšířené sloupové konstrukce mohou mít také tvar pyramidy, stolní či samostojné varianty.

Plynové topidlo Enders Elegance         Plynové topidlo Enders Polo 2.0
Plynové topidlo Enders Elegance                  Plynové topidlo Enders Polo 2.0

Elektrická topidla

Topidla s topnou elektrickou spirálou jsou vhodnou variantou, pokud hledáte bezúdržbovou cestu ohřevu. Fungují jako teplovzdušný ventilátor (podobně jako přímotop): elektrická spirála ohřívá vzduch a šíří ho do okolí (některé varianty mají i větrák, mohou tak být trochu hlučné). Jde o velmi snadný a bezpečný ohřev spíše menších místností, které nejsou příliš často využívány (typicky chaty a verandy).

Elektrické topidlo Enders Marbella                       Elektrické topidlo Enders Florenz
Elektrické topidlo Enders Marbella         Elektrické topidlo Enders Florenz

Infrazářiče

Specifická kategorie elektrických topidel využívajících princip ohřevu pomocí UV paprsků, které vysílají do svého okolí. Neohřívají tak samotný vzduch, ale pevné částice. Jde o velmi rychlý a zároveň příjemný způsob ohřevu obdobný přenosu tepla tak, jak ho známe od slunečních paprsků. Navíc díky tomuto principu hřejí až na vzdálenost několika metrů.

Infrazářič Enders Ecoline Pure
Infrazářič Enders Ecoline Pure

Klasické ohniště

Při vyjmenovávání zdrojů tepla nesmíme zapomenout ani na starý dobrý oheň. Možná není tak bezúdržbový jako elektrická topidla, ale kromě tepla z něj sálá také nejvíce atmosféry. Nehodí se pro uzavřené prostory, ale vynahradí vám to svou mobilitou. Navíc třeba takové nerezové ohniště Petromax Pyron vám poslouží nejen jako topidlo, ale i venkovní kuchyně.

            Nerezové ohniště Petromax Pyron                         Přenosné ohniště Höfats                Přenosné ohniště Petromax Griddle
Nerezové ohniště Petromax Pyron             Přenosné ohniště Höfats                      Kovová pánev a ohniště Petromax Griddle

 

Podle čeho vybírat venkovní topidlo?

Venkovní topidlo vybírejte s ohledem na jeho umístění, velikost vytápěného prostoru a četnost využití. Položte si následující otázky:

  1. Jak velký prostor bude vytápět?
  2. Jak dobře odvětrávaný je prostor, který potřebujete vytápět?
  3. Co je levnější na pořízení a co na provoz?
  4. Budete s topidlem manipulovat?
  5. Jaké má topidlo užitečné funkce a doplňky?

Podrobné odpovědi najdete v samostatném článku Jak vybrat venkovní topidlo nebo ohniště.

Výhody a nevýhody plynových topidel

✅ můžete si sami nastavit výšku tepelného zdroje

✅ snadná regulace teploty

✅ bezpečnostní pojistka

✅ nízké provozní náklady, a přitom vysoká účinnost

✅ nepotřebujete elektrickou zásuvku, může stát kdekoliv

✅ moderní design

❌ vysoká hmotnost kvůli plynové láhvi

❌ nejdou umístit do uzavřeného prostoru kvůli odvětrávání

❌ omezená kapacita plynu (musíte mít v záloze náhradní láhev s plynem)

❌ v otevřeném prostoru během větru hůř hřeje

Hlavní výhodou plynových topidel jsou nízké provozní náklady, vysoký výkon a jejich mobilita. Většina topidel má kolečka pro snadnou manipulaci. Velkou část váhy plynového topidla tvoří samotná plynová láhev. Zvažte proto, zda budete topidlo často někam přesouvat nebo bude stát na stále stejném místě.

Plynová lahev je alfou a omegou topidla pokud vám dojde a nemáte po ruce rezervní, s teplem se můžete rozloučit. Toto je dobré mít na paměti zejména pokud v nejbližším okolí nemáte možnost snadno pořídit náhradní (odříznuté chaty apod.).

Důležitou podmínkou pro používání plynových topidel je dobře větraný prostor. Proto se hodí na balkony, terasy či venkovní akce v party stanech. Nedoporučujeme je používat v zimní zahradě a uzavřených prostorech obecně.

Některá topidla nabízejí možnost nastavitelné výšky a směru tepelného zdroje. Pokud máte obavy z používání propan-butanu, každé lepší topidlo je opatřeno systémem, který automaticky uzavře přívod plynu v případě převrhnutí topidla, nebo zhasnutí plamene.

Výhody a nevýhody elektrických topidel

dostatečný výkon

jednoduše se ovládají

teplo jde nasměrovat, kam zrovna potřebujete

✅ nižší pořizovací náklady

vyšší spotřeba energie (oproti plynovému topidlu)

neobejdete se bez připojení do zásuvky

Mezi často zmiňované nedostatky patří zejména vyšší náklady na provoz (ve srovnání s provozními náklady plynových topidel) a závislost na zdroji elektřiny, které tento typ topidel předurčují spíše pro interiéry.  

Hlavními výhodami jsou především nižší pořizovací náklady a zároveň pěkný design. Vyrábí se například v kombinaci se světlem, takže jej snadno zavěsíte nad stůl, kde esteticky dotvoří vzhled vaší terasy.

Manipulace a nasměrování tepelného zdroje tam, kam zrovna potřebujete, jsou také parametry, ve kterých mají elektrická topidla navrch.

Výhody a nevýhody infrazářiče

okamžité teplo až na vzdálenost několika metrů

menší tepelný únik než ostatní topidla (neohřívají okolní vzduch, ale jeho částice)

lze je zabudovat třeba do nábytku

jednoduché ovládání

infrazářivky je po čase nutné měnit (omezená životnost)

❌ kromě tepla jsou i zdrojem poměrně silného světla

Specifickou kategorií elektrických topidel jsou pak ta, která využívají princip ohřevu pomocí UV paprsků, které vysílají do svého okolí. Neohřívají tak samotný vzduch, ale pevné částice. Jde o velmi rychlý a zároveň příjemný způsob ohřevu obdobný přenosu tepla tak, jak ho známe od slunečních paprsků. Navíc díky principu svého fungování ohřívá až na vzdálenost několika metrů.

Vzhledem k tomu, že jde v podstatě o podkategorii elektrických topidel, se bez elektrické zásuvky neobejdete. Infrazářič se proto dobře hodí do zimní zahrady, na balkon nebo krytou terasu.

Výhody a nevýhody venkovního ohniště

✅ neopakovatelná atmosféra živého ohně

✅ využijete jej i jako venkovní kuchyni

✅ venku lze umístit kamkoliv

❌ kvůli kouři pouze do otevřeného prostoru

❌ větší práce s rozděláváním a udržováním ohně

Přenosné ohniště dáte kamkoliv, není potřeba kvůli němu kopat díru do trávníku. Vyžaduje pouze pevný nehořlavý podklad, jako je beton, cihly, kovová podložka nebo trávník vysypaný štěrkem. Přidejte na ohniště rošt a máte z něj rázem i venkovní kuchyni.