Petromax grilování

 

Pořídili jste si nové litinové nádobí a přemýšlíte, jak se o něj správně starat? Litina je unikátní materiál – při správné péči má téměř neomezenou životnost a pravidelným používáním se její vlastnosti dokonce zlepšují! Stačí se držet pár jednoduchých zásad, se kterými vám poradíme.

Mohu v novém litinovém nádobí rovnou vařit?

Ano! Většina výrobců dodává litinové nádobí s finální povrchovou úpravou, tzv. seasoningem. Nicméně pokud litině dopřejte před prvním použitím další vypálení, nic tím nezkazíte. Vždy se řiďte produktovým manuálem.

Pokud nevíte, co je seasoning, přečtěte si náš související článek.

Jak litinové nádobí správně čistit?

Zbylé jídlo nenechávejte dlouho v pánvi (zaprvé tím šetříte ochrannou olejovou vrstvu, zadruhé byste jídlo vysušili, protože litina dlouho drží teplo i po sundání z ohně). Po vaření nechte nádobí chvíli vychladnout a hned poté ho umyjte horkou vodou s malým množstvím saponátu. Nádobí důkladně osušte, potřete vrstvou jedlého rostlinného oleje (ideálně řepkového nebo slunečnicového) a uložte na suché místo.

Mohu v litinovém nádobí skladovat hotové jídlo?

Litina není ke skladování vhodná. Vlhkost z jídla může narušit ochranný olejový povrch a nádobí by vám začalo reznout. Nikdy v litinové pánvi nenechávejte dlouho zejména kyselé potraviny, jako je ocet, víno nebo třeba rajčata.

Mohu nechat litinové nádobí odmočit?

Litinu nikdy nenechávejte odmočit ve vodě, ani kdyby v ní po vaření zůstaly připečené zbytky! Litina je porézní materiál a dlouhodobá vlhkost jí škodí. Na přípečky použijte raději speciální škrabku nebo drátěnku.

Mohu dát litinové nádobí do myčky?

Ne. Litinové nádobí ani příslušenství do myčky nepatří, ze stejných důvodů zmíněných výše. Mycí prostředky do myčky na nádobí jsou pro litinu příliš agresivní a dobře by jí nedělal ani dlouhý pobyt ve vlhku.

Jak pečovat o ochrannou olejovou vrstvu, tzv. seasoning?

Po umytí nádobí důkladně osušte. Na povrch naneste tenkou vrstvu speciální ošetřující pasty od výrobce Petromax či rostlinného oleje, poté dosucha vytřete papírovou utěrkou. Tímto krokem litinu uchráníte před vlhkostí.
Kolik oleje je na ochrannou vrstvu potřeba? Nádobí by se po natření mělo lesknout, ale nemělo by na sobě mít lepkavou vrstvu. Vždy použijte raději menší množství oleje a podle potřeby přidejte, časem budete mít správnou dávku v oku.

Jak obnovit litinové nádobí?

Pokud litina ztrácí barvu nebo rezaví, je to znak poškozeného seasoningu. Nejdřív odrbejte rezavá místa drátěnkou, nádobí opláchněte a osušte. Natřete vrstvou ošetřující pasty nebo oleje a znovu proveďte seasoning.