Brikety nebo dřevěné uhlí: co je na gril lepší a podle čeho vybírat?

Oheň člověka fascinuje odjakživa, proto grily na tuhá paliva patří jednoznačně mezi nejoblíbenější. Kouř dává grilovanému jídlu (zejména masu) nezaměnitelnou vůni a chuť, praskání dřeva připomíná večery u táboráku. Aby grilování proběhlo podle našich představ, musíme zvolit vhodné palivo brikety nebo dřevěné uhlí.

Obsah článku

Jaký je rozdíl mezi briketami a dřevěným uhlím?

Výhody a nevýhody briket

Výhody a nevýhody dřevěného uhlí

Jsou lepší brikety, nebo dřevěné uhlí?

Jak vybrat kvalitní brikety nebo dřevěné uhlí?

Jak grilovací brikety a uhlí správně skladovat?

Jaký je rozdíl mezi briketami a dřevěným uhlím?

Oba druhy paliva jsou sice ze dřeva, ale mají odlišný postup výroby a složení. Brikety se vyrábí z biomasy, tj. ze štěpky, dřevěných pilin, hoblin a jiného dřevního odpadu. Jde vlastně o zbytkový materiál po zpracování kmenů stromů na trámy a prkna, který se za pomocí tlaku a tepla tvaruje do tvarově úhledných briket. Jako pojivo se obvykle používá kukuřičná mouka, bramborový škrob, pryskyřice nebo lepidlo.

Dřevěné uhlí se vyrábí částečným spálením dřeva za vysoké teploty. Díky tomuto postupu dřevo neobsahuje vodu, plyn ani dehet. Tím pádem žádná uměle přidávaná pojiva ani jiné nežádoucí látky.

Výhody a nevýhody briket

✅ díky pojivu se lépe zapalují

✅ mají pravidelný tvar, proto poskytují rovnoměrně rozložený žár a hodí se i na nepřímé grilování

vyšší výhřevnost, hoří až 3x déle než dřevěné uhlí

✅ pokud nevyhoří celé, využijete je při dalším grilování


dražší pořizovací cena, než u dřevěného uhlí

❌ nekvalitní brikety mají vliv na chuť jídla (uměle přidané pojivo zkrátka nevoní)

výpary z nekvalitních briket nejsou zdravé ani pro vás, ani pro životní prostředí

Výhody a nevýhody dřevěného uhlí

✅ neobsahuje potenciálně škodlivá pojiva, jde čistě o přírodní kousky zuhelnatělého dřeva

hoří vyšší teplotou, než klasické dřevo

zbyde po něm méně popela, než po briketách (obsah popela v uhlí je cca 3 %, oproti zhruba 14 % u briket)

hoří téměř bez plamenů, vyhnete se nechtěnému spálení jídla

levnější pořizovací cena


❌ nepravidelný tvar, což znamená horší rozložení žáru a udržení stálé teploty

❌ vysoká účinnost hoření je výhodou a nevýhodou zároveň rychlé rozpálení znamená i rychlejší spalování (hoří cca 1 hodinu)

❌ při dlouhém grilování spotřebujete mnohem víc uhlí, než briket

Jsou tedy lepší brikety, nebo dřevěné uhlí?

Rozhodujte se podle doby grilování. Chcete si večer po práci pro radost rychle ugrilovat pár kousků kuřecího masa a zeleniny? Dejte do grilu dřevěné uhlí. Plánujete víkendové posezení s přáteli, které se protáhne na celé odpoledne? Lepší budou brikety. Ideální je mít doma oba druhy paliva a využívat je podle situace.

Jak vybrat kvalitní brikety nebo dřevěné uhlí?

1. Sledujte podíl fixního uhlíku

U dřevěného uhlí na balení sledujte ukazatel tzv. fixního uhlíku. Čím vyšší podíl uhlíku, tím lépe uhlí hoří. Ideální je hodnota alespoň 75 % (brikety mívají pro srovnání okolo 60 %).

2. Ohlídejte si velikost uhlíků

Velikost uhlíků by měla být cca 2 až 8 cm. Menší kousky jsou spíš drť, od které se ušpiníte a nebude dobře hořet. Větší kousky se do malého grilu nemusí vejít a navíc budou nerovnoměrně hřát.

Náš tip: při nákupu uhlí balení důkladně prohmatejte. Jedině tak ještě v obchodě poznáte, zda nekupujete zajíce (tedy vlastně drť) v pytli.

3. Nekupujte vlhké palivo

Pokud máte na výběr, kupujte vždy uhlí i brikety skladované v uzavřeném prostoru. Při nákupu zboží vystaveného např. u benzinových pump nikdy nemáte jistotu, kolik vlhkosti stihlo palivo natáhnout ze vzduchu. Vlhké palivo půjde špatně zapálit a budete ho muset doma nejdřív pořádně vysušit.

4. Dbejte na původ a druh dřeva

Doporučujeme používat pouze dřevo z tvrdých listnatých stromů. Nejlepší vlastnosti mají bukové brikety dlouho žhnou, drží stabilní teplotu a jejich kouř nijak neovlivňuje chuť připravovaného jídla. Pokud se chystáte grilovat zvěřinu, vyzkoušejte směs buku a dubu. Zajímavou alternativou jsou např. brikety z kokosových slupek. Určitě se vyhněte palivu z jehličnanů, protože jejich dřevo obsahuje pryskyřici a vůni smoly na steaku opravdu nechcete. 

Jak grilovací brikety a uhlí správně skladovat?

Nejlépe jim bude v suchu a temnu, kde nenatáhnou vlhkost ze vzduchu (např. v uzavřené garáži nebo technické místnosti). Vlhké palivo poznáte okamžitě, špatně se zapaluje a při hoření čoudí. Pokud vám brikety nebo uhlí navlhnou, obvykle je během pár dní vysušíte na sluníčku.

Vybíráte gril na dřevěné uhlí?

Pokud se nedokážete zorientovat v širokém sortimentu grilů na uhlí, sepsali jsme pro vás podrobného průvodce Jak vybrat gril na dřevěné uhlí.