Jak připravit gril na novou grilovací sezónu?

Pěkné počasí klepe na dveře a určitě netrpělivě čekáte, až budete moct po zimě konečně znovu zahájit grilovací sezónu. Než ale na gril dáte péct první letošní pochoutky, dopřejte mu pořádnou péči. Gril si po zimě zaslouží důkladně vyčistit a zkontrolovat. Návod na dokonalé vyčištění grilu jsme pro vás také sepsali.

Jak nejlépe vyčistit gril?

Ať už máte doma jakýkoliv druh grilu, všechny si po zimě zaslouží stejnou péči:
  1. zbavte je všech nečistot,
  2. zkontrolujte konstrukci grilu,
  3. důkladně umyjte a naolejujte rošty a mřížku,
  4. a nakonec nechte gril naprázdno vypálit.

Péči o gril samozřejmě přizpůsobte doporučení konkrétního výrobce. Také je rozdíl mezi malým elektrickým grilem, který skladujete doma v krabici, a velkým zahradním grilem stojícím celou zimu venku v kůlně. Venkovní gril čistěte opravdu pečlivě nikdy nevíte, zda se po něm v zimě neprocházely třeba myši a nehledaly zbytky přípečků.

9 kroků, jak připravit gril na novou sezónu

1. Zkontrolujte konstrukci grilu

Tento krok je důležitý hlavně u velkých zahradních grilů. Abyste si grilování užili, ujistěte se, že jsou po zimě všechny šroubky a spoje pevně utažené a nikde se nich nekýve. Bezpečnost je vždy na prvním místě, obzvlášť když jde o horký gril.

2. Zkontrolujte plynovou bombu

Pokud máte plynový gril, zkontrolujte stav plynové bomby a (jakkoliv úsměvně to zní) její obsah. Představte si to zklamání, když vám dojde plyn hned u první grilovačky. Kromě samotné bomby zkontrolujte také všechny ventily a hadice, zda dobře těsní. Plynovou hadici ani regulátor byste neměli nechávat přes zimu venku, aby na mrazu nepopraskaly, plynové bombě pobyt venku nevadí.
Zkontrolujte i plynové hořáky, zda jsou čisté a nejsou na nich zbytky přípečků nebo omastek. Pokud jsou zanesené, opatrně je vyčistěte párátkem nebo špendlíkem.

3. Zkontrolujte topnou spirálu a přívod elektriky

Pokud máte elektrický gril a skladovali jste ho venku, určitě zkontrolujte topnou spirálu (mráz by ji mohl poškodit). Důkladně prohlédněte nejen elektrický kabel, ale i venkovní zásuvku.

4. Vysypte a vyčistěte misku na popel

Správný grilovací mistr na zimu ukládá gril bezvadně vyčištěný. Nicméně pokud jste na to po posledním grilování zapomněli, všechen popel nyní důkladně vymeťte.

5. Vyčistěte a umyjte odkapávací misku

Zde platí to samé, jako u misky na popel. Pokud jste se k tomu po posledním grilování nedostali, misku pečlivě omyjte jemným saponátem.

6. Umyjte mřížku a rošty

Mřížce a roštům dejte největší péči právě ony přichází do přímého kontaktu s připravovaným jídlem. Zbavte je kartáčem prachu a případných usazenin po zbylém grilování, opláchněte jemným saponátem od mastnoty a nechte dobře oschnout.


Eko tip!

Pokud nechcete používat komerční čisticí přípravky, zkuste rošty vyčistit kávovou sedlinou. Rozemletá kávová zrnka fungují jako přírodní peeling, který si snadno poradí i s hodně usazenou špínou. Stejně dobře s nimi vyčistíte i odkapávací misku nebo misku na popel. Jako bonus navíc káva pohlcuje pachy.

7. Mřížku a rošty naolejujte

Vrstva oleje chrání materiál mřížky i roštů a zabraňuje připalování jídla. Použijte rostlinný olej (ideálně řepkový, který má vysoký stupeň kouřivosti), který na omytou mřížku a rošty rozetřete kuchyňskou utěrkou (nebo štětcem, kterým se dobře dostanete i do spár). Oleje stačí jen tenká vrstvička, jinak se bude z grilu po zapálení kouřit. Na stejném principu funguje i údržba litinového nádobí.

8. Gril nechte před prvním grilováním vypálit

Pořádně gril rozpalte a alespoň 15 minut nechte hřát naplno. Vypálení má dvojí funkci. Zaprvé se zapeče tenká vrstva oleje, která bude chránit mřížku a rošty před připalováním. Zadruhé vypálením spálíte všechny zbývající nečistoty a provedete i dezinfekci (nikdy nevíte, zda se po grilu v kůlně neprocházely třeba myši).

9. Zkontrolujte brikety

Máte-li gril na dřevěné uhlí, zkontrolujte zda nejsou brikety po zimě navlhlé a budou dobře hořet. Stejně jako u kontroly plynové bomby to poslední, co chcete, je zkazit si první grilování chybějícím palivem.