Jak správně čistit gril? Stačí dodržet tento jednoduchý postup

Čištění grilu po grilovačce nikoho nebaví. Právě jste se dobře najedli, hosté jsou spokojení, posedáváte s drinkem v ruce a to poslední, na co máte náladu, je jít uklízet. Zkuste se na to ale dívat tak, že čištěním grilu vlastně připravujete další grilování. Na další grilovačce stačí gril jen rozehřát, navíc stará špína se vždy myje hůř, než nová. I pro grily navíc platí, že čistota je půl zdraví.

5 kroků, jak správně čistit gril

  1. Na konci grilování rozehřejte gril i s mřížkou na vysokou teplotu.
  2. Mřížku postříkejte směsí vody a tuku (pomůže vám rozprašovač) nebo speciálním čističem na gril od firmy Lotusgrill.
  3. Vhodným kartáčem mechanicky odstraňte nečistoty.
  4. Po vychladnutí mřížku opláchněte vodou (troška jemného saponátu není na závadu, myčce se ale vyhněte).
  5. Osušený rošt ošetřete rostlinným (ideálně řepkovým) olejem.

Vysoká teplota s vodou uvolní přípečky

Ideální moment pro čištění grilu je okamžitě poté, co jste dogrilovali poslední kus jídla – gril ještě naposled pořádně rozpalte a stříkněte na mřížku směs tuku a vody. Odpařující se voda uvolní přípečky na mřížce, která vám pak půjdou snáz odstranit kartáčem.

Kartáč je kamarád

U většiny grilů a grilovacích mřížek si vystačíte pouze s dobrým kartáčem, který mechanicky odstraní nečistoty i bez použití chemie. V ideálním případě doporučujeme zakoupit kartáč od stejného výrobce, jako je váš gril.
Pokud váš výrobce kartáč nenabízí, držte se při výběru našich tipů:
  • Šířku kartáče volte adekvátně k velikosti vašeho roštu.
  • Nezapomínejte, že je gril rozpálený! S delší rukojetí budete mít ruce dostatečně daleko od horké mřížky.
  • Na mřížku grilů na dřevěné uhlí si většinou vystačíte s kartáčem typu triangl, který se perfektně hodí k odstranění nečistot z nerezových mřížek.
  • U plynových grilů čistěte také hořák, abyste udrželi stálý rozvod tepla.
  • Škrabkou na druhém konci kartáče snadno vyčistíte dno grilu.
  • S čím si neporadí kartáč, odstraní houbička na čištění grilu s hrubou stranou na rošt a jemnou na čištění a leštění povrchu grilu.

Pozor na litinu

Litina je poměrně citlivá na mechanické poškození. Stejně jako litinové nádobí, ani litinovou mřížku byste neměli čistit abrazivními čistidly nebo drátěnkou. Pokud litině narušíte povrchovou úpravu, může začít rezivět.
Pro čištění litinového nádobí volte raději kartáč s mosaznými než ocelovými štětinami, které jsou jemnější a nehrozí tak poškrábání povrchu mřížky. Po čištění stejně jako u litinového nádobí nic nezkazíte, pokud litinu ošetříte rostlinným olejem.

A co saponáty a myčka?

Některé mřížky (zejména u elektrických grilů) můžete mýt přímo v myčce. Rozhodně to však neplatí pro všechny typy mřížek, proto se vždy řiďte návodem vašeho výrobce. Saponáty obecně také nejsou nutné, pokud dodržujete pravidelný postup čištění popsaný výše.

Samotný saponát v kombinaci s ručním mytím určitě představuje menší zlo, než je mytí roštu v myčce. Nicméně jde spíše o nouzovou variantu, kterou spíše nedoporučujeme – horký rošt se přeci jen myje docela těžko.