Nesmí u vás o Vánocích chybět kapr? Zkuste ho letos jinak

Ryba je klasikou českých svátků. Většina z nás ji už léta připravuje stejně. Co letos zkusit něco nového? Podělíme se s vámi o pár receptů. 

Hlavně nepodcenit přípravu 

Správné naporcování  kapra je základ. Pokud nechcete platit za filetování rybářům, zkuste si filety udělat doma. Není to nic složitého a na internetu najdete hromadu návodů, jak vyfiletovat kapra. Na porcování samozřejmě potřebujete i kvalitní filetovací nůž. Bez něj se neobejdete. 

Pokud děláte ještě polévku, nezapomeňte si schovat hlavu, případně vnitřnosti a jikry.

Dalším krokem po vyfiletování je redukce nepříjemného zápachu z rybího masa. Mezi osvědčené rady patří naložení kapra na pár hodin do mléčné, vinné nebo pivní lázně. Pomoci by měla i emulze z oleje a česneku. 

Na smažení i jiné úpravy kapra se vám hodí pořádná pánev. My doporučujeme litinovou kvůli jejímu univerzálnímu využití. Může jak na plotnu, tak do trouby.

Vše připraveno? Jdeme se podívat na pár osvědčených receptů.

Kapří hranolky 

Zkuste letos místo podkov vytvořit kapří hranolky. Filety si nakrájejte na silnější proužky, osolte, opepřete a ještě přidejte kmín s česnekem. Nechte chvíli odležet. 

Mezitím si nachystejte hladkou mouku s trochou škrobu (stačí pár lžiček), můžete přidat i sladkou či pálivou papriku. Hranolky obalte v mouce a usmažte, ideálně na sádle. Nechte je odkapat v míse s kuchyňskou utěrkou a můžete servírovat. 

Kapr v pivním těstíčku

Tenhle recept ocení hlavně fanoušci zlatavého moku. Kapra si osolte, opepřete, zakápněte citronovou šťávou a nechte chvíli odležet. 

Připravte si hladkou mouku (cca 200 g), vejce (cca 2 kusy) a pivo (cca 200 ml, zbytek můžete dopít). Smíchejte přísady a vytvořte řidší těstíčko. Přimíchejte prášek do pečiva (cca 5-7 g, podle hustoty těstíčka), můžete přidat i sladkou nebo pálivou papriku. Kapra obalte v těstíčku a usmažte dozlatova. Nechte ho odkapat v míse s kuchyňskou utěrkou. 

Kapr jako z grilu

Nejste fanoušky smaženého? Pak si vytáhněte pořádnou grilovací pánev a připravte si rybu jako z grilu. Kapra si nasolte, opepřete a pokud chcete, přidejte další koření (kmín, paprika). Na pánev dejte trochu másla a až začne pěnit, vložte kapra kůží dolů. Pečte na střední teplotu a zhruba po 5 minutách opatrně otočte. 

Ať už si rybu připravíte jakkoli, přejeme vám, aby vám chutnalo, a aby vám nezaskočila kost.