Prodloužená ruka mistra grilu: Jak vybrat pomůcky pro grilování

Na pořádnou venkovní grilovačku potřebujete i pořádné náčiní. V tomto článku vám poradíme s výběrem vhodného nářadí a doplňků ke grilu, které vám grilování usnadní a udělají z vás profesionálního grill mistra!

Na grilování doporučujeme pořídit:

Kvalitní kleště

Když už nažhavíte gril, na obracení fláků masa obyčejnou vidličkou raději zapomeňte. Šťáva z masa by vám vytekla do grilu a steak by zůstal suchý. Pořiďte si kvalitní grilovací kleště z nerezové oceli, se kterými maso i ostatní pochoutky pohodlně otočíte jednou rukou. Důležitý parametr je délka rukojeti měla by být dostatečně dlouhá, aby vás ochránila před spálením. Pokud grilujete na dřevěném uhlí či briketách, volte kleště se zakřivenou hlavou, díky které potraviny, uhlí či brikety snadněji uchopíte.

Samostatnou kategorií jsou grilovací kleště na ryby. Ryby mají jemné maso a při otáčení se snadno potrhají, proto je dobré s nimi hýbat co nejméně. Dobrou volbou je také stojan na rybu, který kromě grilování využijete i při pečení ryb doma v troubě.

Pinzeta na malé kousky

V kufříku správného grill mistra by neměla chybět nerezová grilovací pinzeta. Zdá se vám to jako zbytečná vymoženost? Zkuste drobné kusy masa a zeleniny obracet velkými a nemotornými kleštěmi! Šikovná pinzeta je praktický pomocník pro pevné uchopení a komfortní manipulaci i s těmi nejmenšími kousky, včetně rybích kostiček.

Šikovné obracečky

Napichujete maso při otáčení? Zbytečně vám z něj vyteče chutná šťáva a maso vysychá. Příště použijte raději širokou obracečku, kterou využijete jak na malé, tak na velké kousky. Stejně jako u grilovacích kleští si pořiďte obracečku s dostatečně dlouhou rukojetí. V nabídce najdete jak nerezové, tak silikonové obracečky vhodné na nepřilnavé povrchy citlivé na poškrábání.

Teploměry na maso

Je jedno, jestli vaříte, pečete či grilujete. Na přesnou přípravu masa potřebujete citlivý teploměr. Pro skutečné profíky máme inteligentní teploměr na maso MEATER+ s Bluetooth připojením s dosahem až 10 metrů. V kombinaci s aplikací MEATER snadno připravíte šťavnatý steak, drůbež či třeba ryby. Dobrou službu vám prokáží i klasické zapichovací sondy. Většina z nich dokáže nejen měřit teplotu, ale nabízí i funkci minutky.

Rošty a desky

Ruku na srdce. Komu se chce lovit propadlé kousky masa a zeleniny ze žhavých uhlíků? Podívejte se na naši nabídku grilovacích roštů a mřížek či praktických grilovacích podložek. Na přípravu pizzy jak z Neapole využijete kulatý pizza kámen, litinová mřížka do steaku krásně vypálí svůj vzor. Ti největší gurmáni ocení dřevěné udicí prkénko, které jídlu dodá nezaměnitelnou kouřovou chuť. 

 

Jehly na špízy

Nechce se vám stát u grilu a pomalu špízy po jednom otáčet? Pořiďte si elektrický otáčecí špíz, se kterým bez námahy připravíte nejrůznější grilované speciality jako je celá drůbež, roštěná či žebírka. Pro chutné špízy využijete nerezové jehly na napichování masa i zeleniny, které bez obav můžete mýt v myčce na nádobí a na rozdíl od bambusových špejlí vám budou sloužit mnoho sezón. 

Silikonový štětec

Chuťově vyladěná marináda je základ! Zatímco se maso otáčí na špízu, nezapomínejte ho štětcem pravidelně potírat. Silikonový štětec je přesně ta drobnost, která vám grilování velmi zpříjemní. Navíc s ním můžete potírat tukem jakýkoliv povrch, aniž byste ho poškrábali.

Grilovací rukavice

Jasně, můžete si vzít kuchyňskou chňapku. Ta ale obvykle není připravená na teploty klidně nad 200 °C. Grilování je zábava, ale myslete především na svou bezpečnost. Na manipulaci s horkým litinovým roštem nebo kamenem jsou nejlepší kvalitní grilovací rukavice. Při výběru rukavic dejte přednost těm s prodlouženou manžetou na ochranu předloktí.